BİZİ ARAYIN!
SIK SORULAN SORULAR
Aracın tam hasara uğraması halinde, sigortacının azami sorumluluk haddini geçmemek üzere, aracın hasar anındaki piyasa rayiç değeri ödenir. Sigortalı ile aracın Pert Total işlemi görmesi ve ödenecek tazminat tutarı ile ilgili mutabık kalınmış olması gereklidir.Değeri tamamen ödenen araç ve aksamı, talep ettiği takdirde sigortacının malı olur.
Çalınan aracın bulunması için ilgili makamların yapacakları araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınır ve ödemenin yapılabilmesi için gerekli evrakların tamamlanmasını takiben sigortacı tazminatı öder. Çalınan araç bulunması halinde, bu durumu sigortalı yazı ile sigortacıya derhal bildirmekle yükümlüdür; sigortalı, istediği takdirde aldığı tazminatı sigorta şirketine iade ederek aracını geri alabilir veya aracını sigortacıya devreder.
Yurt dışı seyahatlerde Acil veya kaza sonucu hastalık nedeniyle tedavi, tıbbi nakil, cenaze nakli, 24 saat danışmanlık, seyahatin iptali, ani geri dönüş, bagaj kaybı, ferdi kaza, sürekli sakatlık, yasal masraflar, kefalet ücreti teminatlarını içerir.
Eğer sigorta poliçesinde, acil yardim ve asistans teminatı varsa, size verilen acil yardim numarasından gittiğiniz sağık kuruluşuna direkt ödeme yapılması sağlanabilir. Tedavi ayakta yapılırsa, sigortalı öder, faturayı sigorta şirketinden olarak tahsil eder.
Her gezide azami180 gün için düzenlenir. Sik seyahat edenler, yıllık tek bir poliçe ile tüm gezilerini teminat altına alabilirler. Bu durumda beher gezi için azami süre 120 gündür.
Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları sabit değildir. 1 temmuz 2008 itibariyle trafik sigortası fiyatları serbest bırakılmıştır. Her sigorta şirketi , sizin hasar geçmişinizi göz önünde bulundurarak, kişi ve araca özel fiyatlama yapmaktadırlar. Bundan dolayı, her sigorta şirketi farklı fiyatlar belirlemekte ve bu rakamlar kişilere , şirkete göre farklılık göstermektedir.
Trafik sigortası zorunlu bir sigortadır.Poliçesiz trafiğe çıkmanız hem kendinizi hem de 3.şahısları riske atmanız sonucunu doğuracaktır.Bir kaza ile karşılaşmanız ve kusurlu olmanız halinde 3.şahsın tüm zararını karşılamak zorunda kalabilirsiniz. Hasarsızlık indirimiz olsa dahi, yenileme yapacağınız zaman zamlı fiyat uygulaması ile karşılaşırsınız. Sigorta şirketleri geçen her 30 gün için %5 zamlı prim uygulamaktadır. (En fazla alınabilecek zam yüzdesi %50’dir)
Sattığınız araç yerine aynı kullanım tarzına sahip yeni araç aldığınız takdirde hasarsızlık indiriminiz yeni aracınızda da devam eder. İndirimden yararlanabilmek için poliçenizin kesintisiz devam ettirilmesi gereklidir. Eğer henüz yeni araç almamış iseniz ve aracınız sattıktan sonra yeni aracınızı hemen almayacaksanız, poliçede kazanılmış haklarınızı ( primlerinizi ödemeye devam etmeniz şartıyla ) poliçe vadesi sonuna kadar dondurabilir, yeni araç aldığınızda yeni araç bilgilerinizi sigortacınıza bildirerek yapılacak araç değişikliği zeyili ile haklarınızı kaldığı yerden devam ettirebilirsiniz.
Karşı tarafın %100 tam kusurlu olduğu kazalarda kaskonuzdan hasar talep etmeniz halinde hasarsızlık indirimizi kaybetmezsiniz. Ancak karşı tarafın Trafik poliçesinden de yararlanarak aracınızın onarımını yaptırabilirsiniz.
01.07.2008 tarihinde serbest tarifeye geçişle birlikte yeni tescil olmuş araçlar için basamak (4.basamak) olup, tescil tarihinden itibaren 0-30 gün arası gecikme sürprimi uygulanmamaktadır. Tescil tarihinden itibaren ilk 30 gün içerisinde trafik poliçesi düzenlenmesi gerekmektedir. Bu süre aşıldığı takdirde, her 30 günlük süre için %50 ile sınırlı olmak üzere %5 gecikme sürprimi uygulanacaktır.
Evet söz konusu uygulama doğru olup, 01.07.2009 tarihinden itibaren Kara araçları branşında faaliyet gösteren sigorta eksperlerine, eksiksiz olarak doldurulan kaza tespit tutanağı ve varsa kaza fotoğrafları ile doğrudan başvuruda bulunabilecektir.
01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren Kaza Tesbit Tutanağı için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla taraflar anlaşamazlarsa eskiden olduğu gibi Trafik polisi çağırılmalıdır.
- Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
- Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
- Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
- Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
- Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,
- Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa
01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren yalnız maddi hasarlı kaza tespit tutanağına ilişkin genelgede esas iki kural aranmaktadır.
1. Yalnızca maddi hasar olması şartı (Bedeni hasar olmayacak).
2. Kazaya iki veya daha fazla aracın karışmış olması şartı (Tek taraflı kaza olmayacak).
Otomobil , kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerine ait Motorlu Taşıtlar Vergisinin yıllık tutarı , Türkiye Sigorta Ve Reasürans Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigorta değerinin %5 inden fazla olanlar , vergi tarifesindeki aynı yaş grubuna ait bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergiyi ödeyebilirler. Otomobil sahiplerinin fazla vergi ödememek için , otolarının kasko bedelinin %5 i ile , taşıt vergisi tutarlarını karşılaştırdıktan sonra vergi ödemelerinde fayda var. Örneğin otomobilinizin 2011 vergi tutarı 500.00.-TL, Kasko sigorta bedeliniz 13.000.-TL olsun .Kasko sigorta bedelinizin %5 i 650.00.-TL olup vergi tutarınızdan fazla olduğu için vergi tarifesindeki 500.00.-TL vergiyi ödemeniz gerekir.
Bilgilendirme Formları
Sigorta poliçenize ve sigorta
işlemlerinize dair her türlü bilgilendirme
formu ve evrak örneği için tıklayınız.